مهمترین نکته قبل از معرفی انواع روش های تبلیغات این است که بدانیم هدف از تبلیغات همیشه افزایش فروش نیست؛ بلکه ممکن است ما تبلیغات را به دلیل معرفی و آگاهی دادن به مشتری ها انجام دهیم. می توان گفت یکی از مواردی که می تواند در تعیین مناسبترین روش تبلیغات ما را راهنمایی کند، هدفی است که ما از انجام تبلیغات به دنبال رسیدن به آن هستیم.
همان طور که در مقاله طراحی کمپین تبلیغاتی با الگوی ۵M گفته شد، در فعالیت های تبلیغاتی معمولاً سه هدف عمده دنبال می شود که عبارت هستند از تبلیغات جهت اطلاع رسانی و ایجاد آگاهی، تبلیغات به منظور تعقیب یا متقاعد کردن مشتری، و تبلیغات یادآوری کننده. مجله تجارپ در این نوشته به معرفی انواع روش های تبلیغات پرداخته است.
در این روش تبلیغات کالای مورد نظر را به نماد، نشانه، قهرمان داستان یا حیوانات تشبیه می کنند. استفاده از تشکیل و استعاره در زبان فارسی قدمتی طولانی دارد و تشبیه کالاها به حیواناتی مثل شیر، پلنگ، عقاب و اسب مثل تشبیه روغن موتور رخش به اسب.
در این شیوه تبلیغاتی با نسبت دادن کالا به دوران گذشته و بیدار کردن حس حسرت دوران جوانی و ایام قدیم، مصرف کننده را به خرید کالاهای مورد نظر تشویق میکنند. روش نوستالژی در مقطع فعلی یک روش موفق تبلیغ است. این روش در افکار عمومی ایران نیز موفق بوده است، زیرا بزرگسالان معتقدند که شرایط در گذشته بهتر بوده و تمایل دارند که خاطرات آن زمان را یادآوری کنند.
یکی دیگر از روش های تبلیغات برای جا انداختن نام محصول در ذهن مصرف کننده مقایسه آن با محصولات رقیب است. مثلاً مقایسه با یک مارک دیگر. از معایب این روش سردرگم کردن مخاطب و اشتباه گرفتن مارک ها با هم و یا با مارک های تقلبی است. این روش در بسیاری از کشورها منع شده است. زیرا باعث افزایش درگیری و خصومت می گردد. امروز به طور غیرمستقیم از شیوه مقایسه استفاده میشود.
هنگامی که یک کالا به صورت دور از دسترس یا دست نیافتنی القا می شود، این تصور به وجود میآید که به علت مرغوب بودن کمیاب شده است. علاوه بر این، فردی که از این کالاها استفاده می کند خود را با شخصیت و ثروتمند حس می کند. همین مسئله باعث میل و اشتیاق به مصرف می شود. همچنین ایجاد محدودیت باعث استقبال بیشتر از کالا می شود. مثلاً زمانی که عنوان می شود تماشای یک فیلم برای افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است، به احتمال زیاد این تکنیک به کار رفته است.
در این شیوه از روش های تبلیغات یک مجموعه از آگهی های تبلیغاتی طی مراحل مختلف تنظیم میشود و با تکمیل پیام تبلیغی در هر مرحله تلاش می شود مخاطب را نسبت به نوع، کمیت و کیفیت کالا و خدمات مشتاق و کنجکاو کند. ممکن است تبلیغات به روش سخت و یا نرم انجام شود. در روش سخت فردی به طور مستقیم از مخاطب درخواست میکند که کالای مشخصی را به دلیل خاصی خریداری کند. اما در روش نرم به طور تلویحی بیان می شود که زندگی با این محصول بهتر است.
در این روش برای تحت تاثیر قرار دادن بینندگان و تایید کالا از یک منبع دوست داشتنی، قابل اعتماد و مشهور مانند هنرپیشگان، ورزشکاران، متخصصین و این قبیل افراد استفاده میشود؛ مثل تبلیغ کولرهای اُجنرال. عیب این روش آن است که اگر شخصیت فرد مخدوش گردد، فروش محصول نیز تنزل می یابد. استفاده از این روش در ایران و برخی از کشورها متداول است.
در این روش با ارائه راه حل جامع، ویژگی مشکل گشایی کالا نمایش داده می شود؛ برای نمونه، تبلیغ حشره کش تارومار.
در این روش، تبلیغات ذهن آگاه و هوشیار مخاطب را دور میزند و مستقیماً بر ذهن ناخودآگاه اثر میگذارد. این روش در کل جهان ممنوع است؛ مثل تبلیغات نوشابه کوکاکولا در خلال فیلم سینمایی که منجر به خرید بیشتر محسوب میشد.
شایعه از این نظر که در ارتباطات سنتی تاثیرگذار است و از این ماجرا استفاده میکند، موثرترین روش در تبلیغات سیاسی و جنگ روانی برای از میدان به در کردن رقیب است. ولی این دسته از روش های تبلیغات و انتشار شایعه میتواند از لحاظ سیاسی وضعیت را به خطر اندازد.
تبلیغ کننده یا اغواگر در این روش می کوشد مخاطبان خود را متقاعد سازد که نظریات و اندیشههای او برخاسته از مردم کوچه و بازار است.
در این روش، تبلیغات با توسل به گرایش مردم به دنباله روی اجرا می شود. زیرا بسیاری از مردم پیوسته میخواهند در اکثریت قرار بگیرند تا در اقلیت. به همین دلیل تبلیغاتچی میگوید همه مردم با ما هستند و تلاش می کنند که نشان دهند برای سوار شدن به واگن نوعی مسابقه میان مردم برقرار است. نکته مهم در این روش استفاده از پیام «عجله کنید تا به واگن برسید» می باشد.
روش ضد تبلیغ با سایر روش های تبلیغات قدری متفاوت است. در این روش تبلیغاتچی میکوشد بخش هایی از مطالب دشمن (یا رقیب) را در مورد خود به دلخواه گزینش کند و سپس با استدلال و منطقی قوی تر از استدلال طرف مقابل آن را نفی نماید. این روش تبلیغ برای اقناع افراد تحصیلکرده و آگاه و مخالفان و طرفداران اندیشه مقابل به کار میرود.
تکرار از لحاظ روانشناسی در تشکیل عادت بسیار مفید است. بدون تکرار، تثبیت و تقویت دقیقتر عادت میسر نخواهد بود.