شناخت و کسب اطلاعات درباره انواع دوربین مداربسته که به منظور تامین امنیت ساختمان به کار میروند، به کاربران کمک میکند تا در این مورد حساس تصمیمگیری بهتری داشته باشند.
این روزها، به هر جا نگاه کنید، موارد استفاده و نصب دوربین مداربسته در ساختمان را میبینید. در فروشگاهها، پارکینگ خانه، مقابل دربهای ورودی، در خیابان، در محل کار، در فیلمها و سریالها و هر گوشه و کناری انواع مختلف دوربین مداربسته مورد استفاده قرار میگیرند. اما بیشتر افراد نمیدانند که نام هر کدام از این دوربینهای نظارتی چیست و چه کاربردی دارد؟ ما فقط میدانیم که آنها دوربین مداربسته هستند
در این مطلب از مجله تجارپ، انواع دوربین مداربسته را از نظر شکل ظاهری و کاربرد آنها بررسی میکنیم. چرا که هر کدام از انواع دوربینهای مداربسته مناسب موقعیتها یا مکانهای مختلفی هستند و انتخاب دوربین مناسب برای کاربرد مورد نظر، موضوعی حیاتی است. پس از مطالعه این مطلب و در صورت نیاز، میتوانید از راهنمایی متخصصین و مشاوران تجارپ به عنوان اولین پلتفرم تخصصی امنیت و تردد ساختمان استفاده کنید.
با ذکر این مقدمه، به بررسی انواع دوربینهای مداربسته میپردازیم. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که این مطلب، انواع دوربینهای مداربسته را از نظر ظاهری مورد بررسی و مقایسه قرار میدهد.
دوربین مداربسته دام (به انگلیسی: Dome) که عموما به آن دوربین سقفی نیز میگویند، یکی از رایجترین انواع دوربین برای تامین امنیت و نظارت محیطهای داخلی و خارجی ساختمان است. این دوربین ظاهری شبیه به یک نیم کره یا گنبد دارد و بدنه آن میتواند فلزی یا پلاستیکی باشد.
حالت کروی این دوربین و شیشه تیره رنگ آن باعث میشود جهت نگاه دوربین برای افراد مشخص نباشد و این مزیت مهم موجب ایجاد فضای عدم اطمینان برای مجرمان شده و از این نظر نقش بازدارنده نیز دارد.
نوع لنز دوربینهای دام سقفی اصطلاحا وریفوکال (به انگلیسی: Varifocal) با لنز قابل تنظیم است که امکان فوکوس و بزرگنمایی محدودی را در اختیار شما قرار میدهد. نوع دیگر دوربینهای دام ثابت (به انگلیسی: Fix) است که قابلیت تنظیم فوکوس لنز در آنها وجود ندارد.
دوربین های مداربسته بولت (به انگلیسی: Bullet) که معنای لغوی آن گلوله است، شکلی شبیه به یک لوله یا استوانه دارد و میتوانند فواصل طولانی را رصد کنند. دوربینهای مداربسته بولت معمولاً در فضای باز مورد استفاده قرار میگیرند و به همین دلیل هم بدنه آنها در برابر شرایط محیطی مانند آب، گرد و غبار و خاک مقاوم است.
با این توضیح، مشخص است که در بین انواع دوربین مداربسته مورد بررسی، از دوربین مداربسته بولت برای نظارت بر فضاهای بیرونی و فواصل طولانی استفاده میشود و چون محل نصب این نوع دوربینها بر روی دیوار است، به آنها دوربینهای دیواری نیز میگویند.
دوربینهای بولت معمولا از کیفیت تصویر خوبی برخوردار هستند و نصب آنها در محیط بیرون همراه با ظاهر خاص آنها به رهگذران این پیام را میدهد که این محل تحت نظارت است. به همین دلیل سالها است که به عنوان بهترین دوربین مدار بسته برای تامین امنیت ساختمان محسوب میشوند. علاوه بر این، دوربینهای بولت در کنترل ترافیک، صنایع و کنترل فضاهای وسیع نیز کاربرد دارند.
دوربین مداربسته PTZ یا چرخشی (که مخفف کلمات Pan – Tilt – Zoom است) میتواند کنترل کاملی بر محیط تحت نظارت و آنچه ضبط میشود را داشته باشد. با لمس یک دکمه، لنز دوربین میتواند به چپ و راست حرکت کند، و یا به بالا و پایین متمایل شود و یا بزرگنمایی کند.
یکی از مهمترین تفاوتهای این دوربین با دو مدلی که در بالا توضیح داده شد، قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه آن است که حتی باعث میشود بتوانید تعداد دوربینهای مورد نیاز در محوطه را نیز کاهش دهید. دوربین PTZ، علاوه بر آپارتمانها و مجتمعهای مسکونی، برای استفاده در اماکن تجاری، اداری و محیطهای صنعتی و کارخانهها نیز انتخاب ایدهآلی به شمار میروند.
دوربین فیش آی (به انگلیسی: Fish Eye) که به چشمهای ماهی شبیه است، باید در سقف نصب شود تا بتواند تصویری ۳۶۰ درجه از مکان تحت نظارت را در اختیار شما قرار دهد. این دوربینها از نظر ظاهری شبیه به دوربین دام هستند و قابلیت مهم آنها در مقایسه با سایر انواع دوربین مداربسته این است که نقطه کور ندارند و تمامی فضا را تحت پوشش قرار میدهند.
البته با توجه به لنز آنها که از نوع چشم ماهی است، یک تصویر دایرهای ارائه میدهند. دوربین مداربسته چشم ماهی کابردهای گستردهای دارد و در فضاهایی مانند فضاهای تفریحی، پارکها و سالنهای بزرگ میتواند مورد استفاده قرار گیرد. اگر قصد خرید این نوع دوربین را دارید، به این نکته دقت کنید که تکنولوژیهای قدیمیتر این مدل، قابلیت دید در شب ندارند و برای مکانهایی با نور کم مناسب نیستند.
یکی دیگر از انواع دوربین مداربسته دوربین دید در شب (به انگلیسی: Infrared or Night Vision CCTV Camera) است. این دوربینها از نظر ظاهری شامل دو نوع بولت و دام هستند، ولی تفاوت عمده آنها وجود چراغهای IR LED است که دور لنز را احاطه کردهاند.
دوربینهای مداربسته دید در شب، با استفاده از فناوری مادون قرمز (به انگلیسی: Infrared)، میتوانند در محیطهای تاریک تصویر سیاه و سفید ایجاد کنند. مدلهای مادون قرمز گرانتر از دوربینهای روز یا شب هستند و کسانی که این گزینه را انتخاب میکنند، نیاز به ضبط تصاویر در حین شب دارند.
اگر به فکر این هستید که دوربین مداربسته شما در معرض دید نباشد، مثل استفاده در فضاهای داخل ویترین یک مغازه یا در شرایطی که قصد جاسوسی دارید (البته محض شوخی گفتم!)، میتوانید از دوربین مداربسته کوچک استفاده کنید. البته فراموش نکنید که استفاده از این نوع دوربین مداربسته نیاز به مجوز دارد.
یکی از انواع دوربین مداربسته کوچک، نوع مجهز به سیمکارت است که میتواند اطلاعات و تصاویر ضبط شده را از طریق اینترنت ارسال نماید و این امکان برای کاربران وجود دارد که از راه دور به صفحه مدیریت این دوربینها متصل شوند.
یکی دیگر از انواع دوربین مداربسته دوربین لامپی است. جالب است بدانید این مدل دوربینها از نظر ظاهر شبیه به لامپ هستند. این قابلیت را نیز دارند که از خود نور تولید کنند. این دوربینها الکتریسیته مورد نیاز را با اتصال به سرپیچ لامپ دریافت میکنند و به همین دلیل نیازی به کابل کشی برای آنها وجود ندارد.
دوربینهای مداربسته لامپی میتوانند با پوشش ۳۶۰ درجه، از زوایای زیادی فیلمبرداری کنند و به خاطر ساختار و ظاهری که دارند میتوانند در طیف وسیعی از اماکن و کاربردها مورد استفاده قرار گیرند.
امیدواریم که آشنایی با انواع دوربین مداربسته این امکان را به شما بدهد که در این زمینه انتخاب مناسبتری داشته باشید. با این حال این مطالب همه جزئیات را شامل نمیشود و لذا برای رسیدن به بهترین انتخاب از نظر کیفیت و قابلیتهای خاص هر نوع دوربین، میتوانید از مشاوره کارشناسان تجارپ استفاده کنید.
۱. دوربین مداربسته دام
۲. دوربین مداربسته بولت
۳. دوربین مداربسته چرخشی یا PTZ
۴. دوربین مداربسته فیش آی یا چشم ماهی
۵. دوربین مدار بسته دید در شب
۶. دوربین مداربسته کوچک
۷. دوربین مداربسته لامپی
حالت کروی این دوربین و شیشه تیره رنگ آن باعث میشود جهت نگاه دوربین برای افراد مشخص نباشد و این مزیت مهم موجب ایجاد فضای عدم اطمینان برای مجرمان شده و از این نظر نقش بازدارنده نیز دارد. نوع لنز دوربینهای دام سقفی اصطلاحا وریفوکال با لنز قابل تنظیم است که امکان فوکوس و بزرگنمایی محدودی را در اختیار شما قرار میدهد.
دوربینهای مداربسته بولت معمولاً در فضای باز مورد استفاده قرار میگیرند و به همین دلیل هم بدنه آنها در برابر شرایط محیطی مانند آب، گرد و غبار و خاک مقاوم است.