آیا می دانید که مزایای حضور در marketplace یا بازارگاه برای کسب و کارها چیست؟ بازارگاه آنلاین به شما این امکان را می دهد که بدون راه اندازی فروشگاه آنلاین کالای خود را بفروشید. مثال مشابه marketplace در دنیای واقعی این است که محصولات خود را در کنار انبوهی از محصولات دیگر فروشندگان و در یک پاساژ یا فروشگاه بزرگ قرار دهیم. درست است که این فروشگاه بزرگ متعلق به خود ما نیست، اما می توانیم در آنجا مشتری های بیشتری را در مقایسه با فروشگاه شخصی خودمان داشته باشیم.
در مقیاس جهانی بازارگاه های eBay و Amazon و در مقیاس داخل کشور خودمان می توانیم دیجیکالا و تجارپ را به عنوان نمونه های موفق نام ببریم.
مزایای بالقوه حاصل از عضویت در یک بازارگاه آنلاین در صنایع و مشاغل مختلف و همچنین از دیدگاه خریداران و فروشندگان متفاوت است.
برخی از مزایای بالقوه حضور در marketplaceها در این مقاله مجله تجارپ توضیح داده شده است.
یک بازارگاه یعنی یک فرصت و شبکه اضافی برای فروش محصولات و همچنین برای معرفی آنها به تعداد بیشتری از افراد را فراهم می کند. بازارگاه می تواند مخاطب های شما را افزایش دهد. این شما هستید که باید تلاش کنید تا پیام های مناسبی را به این تعداد مخاطب و بازدید کننده ارائه دهید.
از دیگر مزایای حضور در marketplace یا بازارگاه این است که هزینه بازاریابی و تبلیغات در این پلتفرم ها در واقع بر عهده خود marketplace است و نیازی نیست که برای افزایش ترافیک و بازدید از این وبسایت اقدامی توسط فروشندگان انجام شود. هرچند که معمولا گفته می شود که محتوای با کیفیت (مانند تصاویر خوب و متن کامل و با خوانایی و سئوی خوب) به دیده شدن محصولات شما کمک می کند.
مزیت دیگری که در یک marketplace می توانیم از آن بهره مند شویم دیده شدن محصولات ما توسط گستره وسیعتری از مخاطبان است.
آیا تا کنون به چنین نکته ای فکر کرده بودید؟ بله، یکی دیگر از مزایای حضور در marketplace یا بازارگاه این است که معمولا این وبسایت ها برندهای محبوب تری در بین خریداران اینترنتی هستند و همین باعث می شود که این خریداران زمانی که محصولات شما را خریداری می کنند، همچنان بر این تصور باشند که در حال خرید از آن marketplace هستند.
آیا توجه کرده اید که معمولا افراد می گویند خریدشان را از فلان وبسایت انجام داده اند، بدون این که به فروشنده خاصی در آن پلتفرم اشاره کنند؟
بازارگاه ها معمولا قابل اعتماد هستند. مشتری ها می دانند که در صورت خرابی محصول می توانند پولشان را پس بگیرند. همچنین مطمئن هستند که حتما کالای خریداری شده را دریافت می کنند و احتمال این که با این خرید دچار ریسک شده باشند بسیار کم است. همچنین فروشندگان هم مطمئن هستند که بازارگاه مسئولیت وصول وجه از مشتری را بر عهده دارد. همچنین مطمئن هستند که علاوه بر رعایت حقوق مشتری، حقوق فروشنده هم به طور کامل رعایت می شود.
بازارگاه ها مرجع خوبی برای بررسی و مقایسه وسژگی های محصولات هستند. بنابراین خریداران معمولا با خیال راحت اقدام به خرید از این وبسایت ها می کنند. این نکته هم جزو مزایای حضور در marketplace یا بازارگاه برای فروشندگان و یا ارائه دهندگان خدمات است. این ویژگی می تواند هم راستای برندسازی marketplace که پیشتر بررسی شد در نظر گرفته شود.
گاهی خود حضور در یک marketplace برای شما در حکم بازاریابی است. به این دلیل که افراد بیشتری می توانند نام حساب کاربری (یا همان برند) شما در آن پلتفرم را ببینند و در صورت نیاز با شما ارتباط برقرار کنند. معمولا بازارگاه ها تبدیل به وبسایت هایی می شوند که صنف های مرتبط به هم در آنجا حضور دارند و می توانند با همدیگر آشنا شده و چه بسا که با هم ارتباط تجاری برقرار کنند.