یک گزارش جهانی در انتهای سال ۲۰۲۰ و به سفارش امریکن اکسپرس در مورد دلایل کارآفرینی زنان و وضعیت مشاغل متعلق به آنها منتشر شد که ادعا می کند تعداد مشاغل تحت مالکیت زنان از سال ۱۹۷۲ تاکنون تقریباً ۳۰۰۰ درصد افزایش یافته است. این گزارش اعلام کرده است که تنها در یک سال گذشته زنان به طور متوسط ۱۸۲۱ کسب و کار را آغاز کردند.
مطالعات نشان داده است که زنان معمولا در دومین یا سومین تجربه حرفه ای خود دست به کارآفرینی می زنند و این اتفاق معمولا در بازه سنی ۴۰ تا ۶۰ سالگی برای آنها رقم می خورد. براساس گزارش ناظر جهانی کارآفرینی زنان یک سوم بیشتر از مردان به دلیل ضرورت و اجبار شرایط زندگی اقدام به کارآفرینی می کنند و این امر یکی از دلایل کارآفرینی زنان به شما می رود. از آنجا که زنان معمولا نسبت به مردان هم سن خود سطح تحصیلات بالاتری دارند، داشتن مدارک تحصیلی دانشگاهی یکی از ویژگی های مشترک بسیاری از زنان کارآفرین موفق است.
طی سه دهه گذشته تعداد زنان کارآفرین به طور پیوسته افزایش یافته است. بسیاری از کسب و کارهای تحت مالکیت زنان همچنان به مشاغل خانگی تعلق دارند. این نوع مشاغل معمولاً درآمد محدودی دارند، اما با این حال فرصت مناسبی برای زنان به شمار می روند. مشاغل خانگی در حدود ۶ درصد از کل مشاغل زنان را تشکیل می دهد. از رویکرد دیگر می توان زنان کارآفرین را در تمام انواع مشاغل تولیدی و خدماتی پیدا کرد. آنها در عمده فروشی، خرده فروشی و تولید فعالیت دارند. همچنین در ارائه خدمات حرفه ای، علمی و فنی، مراقبت های بهداشتی و اجتماعی برای خود جایگاه مورد قبولی را ایجاد کرده اند. تا جایی که در بسیاری از کشورها کارآفرینان زن بیشتر از مردان در زمینه ارائه خدمات فعالیت می کنند.
یک مطالعه بین المللی اخیرا نشان داده است که زنان بیشتری از کشورهای با درآمد کم تا متوسط (مانند روسیه و فیلیپین) در مقایسه با کشورهای با درآمد بالاتر (مانند بلژیک، سوئد و استرالیا) وارد فرآیند کارآفرینی می شوند. عامل مهمی که ممکن است در این اختلاف نقش داشته باشد را می توان به این واقعیت نسبت داد که زنان از کشورهای کم درآمد اغلب برای تأمین هزینه های زندگی خود و خانواده به دنبال درآمد بیشتر هستند. به طور کلی، ۴۰ تا ۵۰ درصد از کل مشاغل کوچک متعلق به زنان در کشورهای در حال توسعه هستند.
با توجه به اینکه زنان ۴۰ درصد از جمعیت کارآفرینان جدید را تشکیل می دهند، واضح است که آنها بیشتر از گذشته به کارآفرینی روی آورده اند. اما چرا بسیاری از آنها در تکاپو برای کارآفرینی و شروع کسب و کار خودشان هستند؟ براساس این مطالعه، چند دلیل مهم برای ورود زنان به عرصه کارآفرینی به دست آمده است که باعث می شود این سبک زندگی حرفه ای در مقایسه با استخدام و پیشرفت در سازمانها، برای آنها ترغیب کننده تر باشد. در این نوشته مجله تجارپ در مورد این دلایل صحبت میکنیم.
اولین مورد از دلایل کارآفرینی زنان این است که آنها می خواهند در زندگی شخصی انعطاف پذیری بیشتری داشته باشند. واقعیت این است که در تمام کشورها حتی در کشورهای توسعه یافته، زنان هنوز حمایت کننده های اصلی از خانواده های خود هستند؛ بله، امروزه در تمام جوامع چه در تربیت و نگهداری از فرزندان و چه برای نگهداری از پدر و مادر مسن، به حمایت زنان خانواده نیاز است. این حقیقت که یکی از اصلی ترین دلایل کارآفرینی زنان رسیدگی به نیازهای خانواده است، براساس یافته های تحقیقات علمی و نه با حدس و گمان نشان داده شده است. طبق نتایج یک نظرسنجی دیگر، تقریباً ۷۴ درصد از زنان اعلام کرده اند که برای آنها انعطاف پذیری در شرایط شغلی مهمتر از کسب درآمد بیشتر است. رئیس خود بودن به طور کلی آزادی بیشتری به آنها می دهد تا زمانی که برای شخص دیگری کار می کنند. این استقلال اضافی به ویژه هنگامی که خانواده ممکن است اولویت شماره یک باشد، بسیار مفید است.
همچنین توانایی تنظیم برنامه زمانبندی باعث می شود که زنان بتوانند برای ورزش و سبک زندگی سالم وقت بیشتری بگذارند. این مورد هم دلیل دیگری است که باعث می شود زنان به سمت کارآفرینی روی آورند و از شلوغی ها و مسئولیت های کارمندی گریزان باشند.
متأسفانه شکاف حقوق و دستمزد جنسیتی طی ۱۵ سال گذشته بهبودی نداشته و تقریباً ثابت مانده است. یعنی زنان همچنان نسبت به مردان میانگین درآمد پایینتری دارند. در شرایطی که زنان هم به اندازه مردان به استقلال مالی نیاز دارند، رسیدن به درآمد عادلانه برای پاسخ به نیازها از دیگر دلایل کارآفرینی زنان به حساب می آید.
آمارها نشان می دهند که درآمد سالانه زنانی که به طور تمام وقت شاغل هستند، نسبت به آنچه مردان همکارشان در یک سال کسب می کنند، ۸۰ درصد کمتر است. با این فرض که این فاصله درآمدی با همین شیب آرام فعلی به کاهش خود ادامه دهد، می توانیم امیدوار باشیم که دستمزد زنان تا سال ۲۱۱۹ با حقوق مردان برابر شود. آیا زنان باید صد سال دیگر صبر کنند؟ مطمئناً چنین نیست؛ و به همین دلیل است که زنان در تکاپو برای کارآفرینی هستند.
اگر رئیس باشید، در موقعیت منحصر به فردی هستید که خودتان میتوانید سطح درآمد خود و توانایی در برآورده کردن نیازهایتان را تعیین کنید.
یکی دیگر از دلایل کارآفرینی زنان این است که از این طریق می توانند کنترل بیشتری بر آینده خود داشته باشند. کارآفرینان این حقیقت را دریافته اند که این باور که کار در یک شرکت بیشترین ثبات را ایجاد می کند، یک افسانه است. بسیاری از زنان کارآفرین در برخی از دوره های زندگی کارمندی خود تجربه اخراج، تغییر جایگاه، سازماندهی مجدد یا تغییرات اساسی را تجربه کرده اند. تغییرات پیوسته و همیشگی در شرایط بازار غالباً منجر به تغییراتی در سازمان ها می شود که از کنترل افراد خارج بوده و ممکن است تأثیر منفی در شرایط شغلی آنها داشته باشد. حال تصور کنید که کار کردن برای خودتان به این معنی است که در جایگاه خلبان هستید و شما تصمیم می گیرید که چگونه و چه زمان به تغییرات بازار و سایر عوامل واکنش نشان بدهید. این یک ایده قدرتمند است، چرا که شما در این شرایط نه تنها بر فعالیت های تجاری خود، بلکه با کسانی که با آنها کار می کنید از جمله مشتریان و شرکای تجاری و همچنین تعیین مسیر شغلی خود کنترل دارید.
هر ساله زنان بیشتری برای فرار از سقف محدودیت ها در حال شروع کسب و کار و مواجهه با چالش های کارآفرینی هستند. یک مطالعه جذاب که در Harvard Business Review منتشر شده این فرضیه را آزمایش کرده است که در سازمان ها زنان به سرعت مردان ارتقا نمی یابند، به این دلیل که آنها در محیط کار عملکرد متفاوتی دارند.
این مطالعه با استفاده از سنسورهایی توانست نشان دهد که زنان و مردان در محیط کار رفتار یکسانی دارند، در یک روز مقدار یکسانی کار می کنند، در جلسات رو در رو با مقامات برتر خود به همان مقدار زمان می گذرانند و در ارزیابی عملکرد به یک اندازه امتیاز می گیرند. اما با این حال همچنان این مردان هستند که در سازمان ها ارتقا پیدا می کنند.
این نتایج نشان می دهد که تفاوت در سرعت پیشرفت زنان و مردان به دلیل رفتار آنها نبوده، بلکه به دلیل رفتاری است که با آنها می شود.
تحقیقات نشان داده است که اگرچه زنان و مردان می گویند که تقریباً به میزان برابر تمایل به ارتقای شغلی دارند، اما زنان ۱۵ درصد کمتر از مردان موفق به ارتقا می شوند. محققان می گویند با این سرعت، رسیدن به برابری جنسیتی بیش از یک قرن طول خواهد کشید. بنابراین، جای تعجب نیست که زنان برای پیشرفت سریعتر در شغل خود به کارآفرینی روی آورده اند.
بسیاری از زنان موقعیت شغلی در یک سازمان را ترک می کنند به این دلیل که شغل آنها دیگر انگیزه ای برای آنها ایجاد نمی کند و این خود یکی دیگر از دلایل کارآفرینی زنان به حساب می آید. شروع کسب و کار مستقل این امکان را برای به وجود می آورد که زندگی شما معنا پیدا کند و بتوانید تاثیراتی را از خود بر جای بگذارید که به آنها افتخار می کنید. برای رسیدن به موفقیت واقعی، باید کاری را پیدا کنید که به آن علاقه مند باشید.
محققان نشان داده اند که بدون عشق و علاقه به کار، تعداد کمی از افراد واقعاً موفق می شوند. آنها بر این عقیده هستند که ضریب هوشی خالص و صرفا مبتنی بر تجزیه و تحلیل احتمالاً کمترین چیزی است که برای موفقیت در کسب و کار به درد می خورد.
اگر شغل سازمانی شما خسته کننده است و برآورده کننده آنچه که می خواهید نیست، شاید بالاخره وقت آن رسیده که رئیس خود باشید. به هر حال، بهتر است در کاری که دوست دارید شکست بخورید تا اینکه در کاری که برای شما بیهوده است، موفق شوید.