آیا می دانید اهمیت دانستن گام های فرآیند کارآفرینی چیست؟ آیا هرگز از خودتان پرسیده اید که از کجا باید شروع کنم و چه مراحلی را طی کنم تا بتوانم در فرآیند کارآفرینی و خلق ارزش به موفقیت برسم؟
این نوشته مجله تجارپ به بیان و شرح گام های فرآیند کارآفرینی و مراحل مختلف این مسیر اختصاص دارد.
کارآفرینهای موفق نگاه متفاوتی به فرصتهای دور و برشان دارند. این نگاه تا حد زیادی خلاقانه است. شاید بتوان گفت کسب و پرورش نگاهی ویژه به فرصت ها و شکار آنها اولین مرحله از گام های فرآیند کارآفرینی است.
میخواهم به شما یک فرمول ساده برای پیدا کردن بهترین زمینه کارآفرینی ارائه دهم.
بهترین زمینه کارآفرینی یعنی کاری که بیشترین شانس موفقیت را به دنبال دارد. ناگفته پیداست که این زمینه برای هرکس منحصر به فرد است. یعنی قرار نیست همه ما فقط بتوانیم در یک کار مشخص موفق باشیم. بلکه هر کدام از ما شانس موفقیت بیشتری را در زمینه منحصر به فرد خودمان داریم.
هر کدام از ما، یک انسان منحصربهفرد و متفاوت هستیم.
برای این که بتوانیم بهترین زمینه کارآفرینی خودمان را پیدا کنیم باید چند عامل مختلف دست به دست هم بدهند که بخشی از آنها ربط به ویژگیهای درونی ما دارند و بخشی هم مربوط به شرایط بیرونی میشوند.
فرمول یافتن زمینه کارآفرینی، از یک رابطه خیلی ساده، اما اساسی و حیاتی تشکیل شده است:
بهترین زمینه کارآفرینی، کاری است که به آن علاقه داریم، آن را به خوبی انجام میدهیم و آدمها به آن کار ما نیاز دارند.
خلاقیت به یک کارآفرین کمک میکند تا مهارتها، امکانات و سرمایه خودش و اطرافیانش را به خدمت یک ایده در بیاورد و آن را تبدیل به ارزش کند. ارزش یعنی برآورده کردن نیازهای مشتریها. به همین دلیل و با توجه به اهمیت ارزش پیشنهادی این مبحث نیز دومین مرحله از گام های فرآیند کارآفرینی به حساب می آید.
بنابراین می توانیم بگوییم که یک ایده کارآفرینی در اصل پاسخی است که ما به نیازهای افراد می دهیم یا به بیان ساده تر راه حلی است که ما برای حل مشکل دیگران پیدا می کنیم.
سوالی که در ذهن همه کارآفرینهای موفق وجود دارد این است که اگر مشتری بالقوه من همین الان اینجا بود درباره ایده من چه میگفت؟ از این گفته به یک نکته مدیریتی میرسیم.
وقتی که ایدهمان را شکل دادیم باید به سراغ افرادی برویم و با آنها حرف بزنیم. ممکن است آنها مشتریهای بالقوه ما باشند. ما با آنها صحبت میکنیم و در مورد ایدهمان نظرشان را بپرسیم. باید از آنها سوال کنیم که آیا حاضرند در ازای حل مشکلشان مبلغی را به ما بدهند؟ بله! باید با آنها مصاحبه کنیم.
یادتان باشد که مشتری شما در ازای محصولی که برایش فایده چشم گیری نداشته باشد پولی پرداخت نمیکند.
در مرحله اجرای ایده کارآفرینی، متغیرهای زیادی وجود دارند که باید مد نظر قرار گیرند. اجرا سومین مرحله از گام های فرآیند کارآفرینی است.
تصور کنید که طراحی و ساخت حداقل محصول قابل ارائه که در موردش توضیح دادم انجام شده و الان آماده هستیم که آن را به دست مشتری برسانیم.
آیا روش و فرآیند موثری را برای معرفی محصول به مشتری طراحی کردهایم؟ به عنوان مثال آیا قرار است این اتفاق از طریق چاپ و انتشار کاتالوگ انجام شود یا بهترین راه، ارسال ایمیلهای معرفی محصول است؟
آیا این امکان برای مشتری وجود دارد که قبل از انجام خرید، کالای شما را تست کند یا برای مدت کوتاهی به طور رایگان از خدمات شما استفاده کند؟
محصول را چطور به دست مشتری میرسانید؟ آیا کسب و کار شما مستلزم این است که نمایندگیهایی را برای فروش داشته باشید یا این که خودتان کالا را مستقیم به دست مشتری میرسانید؟ برای انجام این کار نیاز به وسیله مناسب برای حمل و نقل دارید یا این که میتوانید از سایر روشهای حمل و نقل و ارسال کالا برای این کار استفاده کنید؟
آیا محاسبه کردهاید کدام راه برای شما صرفه بیشتری دارد؟
فراموش نکنید که انجام همه این کارها یعنی صرف مقداری هزینه!
انجام کارهای مربوط به بازاریابی و فراهم کردن مقدمات فروش، هزینههایی را در بر دارد که باید آنها را محاسبه کنید.
همین جا به طور خلاصه به شما میگویم که در مرحله اجرا باید میلیمتر به میلیمتر از مراحل کارتان را مرور کنید و تمام جزئیات را بسنجید. کالا چطور تولید میشود؟ مواد اولیه از کجا تامین میشود؟ آیا کسانی را استخدام میکنید یا خیر؟ و اینکه پیامهای خودتان را چطور به مشتریهای بالقوه میرسانید و فرآیند فروش را به چه صورت انجام میدهید؟
حالا که پروژه کارآفرینی شما به خوبی توانست مراحل ارزیابی را طی کند و همچنین به اجرا در بیاید و تمام منابع، امکانات و مجوزهای لازم برای این کار فراهم شد، میتوانید به توسعه کسب و کارتان فکر کنید. این آخرین مرحله از گام های فرآیند کارآفرینی است.
در این شرایط حتما به این درجه از تجربه حرفهای رسیدهاید که بتوانید تصمیم بگیرید در کدام بازارها و با چه روش و چه مقدار سرمایهای قصد توسعه دارید.
به طور کلی مرحله رشد شامل اقدامهایی میشود که آنها را برای توسعه کسب و کارمان به کار میگیریم. از جمله تکمیل محصولات و خدمات، توسعه تیم اجرایی و مدیریتی و مهمتر از همه افزایش سرمایه کسب و کار.