وقتی در مورد اجزای فرآیند کارآفرینی صحبت میکنیم، یعنی تمام جزئیات کسب و کاری که ویژگیهای خاصی را نسبت به بقیه کسب و کارها دارد. اگر فرض کنیم مسیر کارآفرینی از یک نقطه یا وضعیت شروع میشود و ادامه پیدا میکند، میتوانیم اسمش را یک فرآیند بگذاریم.
این نوشته مجله تجارپ به شرح بیشتر فرآیند کارآفرینی اختصاص دارد تا به طور شفاف دریابیم که در شروع یک کسب و کار باید چه الزامهایی وجود داشته باشد تا بتونیم اسم آن فرآیند را کارآفرینی بگذاریم؟
ایده اولین جزء از اجزای فرآیند کارآفرینی است. قبل از هر چیز نیاز به یک ایده خلاقانه و جدید داریم که پیش از ما کسی آن را اجرا نکرده باشد. منظورمان این نیست که باید حتماً یک کار جدید بکنیم. بلکه میتوانیم کارهایی که تا به حال انجام میشده را با یک روش جدید و متفاوت ارائه کنیم.
به عنوان مثال، قبل از به وجود آمدن تاکسیهای اینترنتی هم انواع و اقسام تاکسیها در همه شهرها وجود داشتند. به وجود آمدن تاکسیهای اینترنتی یک کار جدید نبود. اما یک روش جدید برای انجام کاری بود که همه ما آن را با مشکلات مختلفی انجامش میدادیم. چون این ایده، یک ایده نو و خلاقانه بود، طولی نکشید که همه ما از آن استقبال کردیم و تبدیل به مشتریهایش شدیم.
برای انجام و به نتیجه رساندن هر کاری نیازمند گذر زمان هستیم. یک فرآیند کارآفرینی هم نیاز به زمان دارد. شما هم باید بتونید بخشی از ساعتهای هر روزتان را به فرآیند کارآفرینی خودتان اختصاص دهید. اگر تصور میکنید همین که به شروع یک کار فکر میکنید، آماده استعفا از شغل فعلیتان و شروع به انجام آن کار هستید، باید بگویم دارید یک ریسک خطرناک انجام میدهید.
کار بر روی ایده جدید و رسیدن به درآمد از آن ایده، نیاز به زمان دارد. احتمالا هم کسی نمیتواند تخمین بزند که چقدر زمان لازم است تا شما کارتان را راهاندازی کنید و آن را به درآمد قابل قبول برسانید. بنابراین اول از همه توصیه میکنیم که در این کار عجله نکنید و صبور باشید. در عین حال اجازه ندهید که وقت ارزشمندتان هدر برود. زمان بندی و برنامه ریزی از دیگر اجزای فرآیند کارآفرینی است که به این حرکت معنا و روح میدهد. تا حدی که میتوان گفت همه فعالیتهای ما و اعضای تیم در این بستر معنا پیدا میکنند.
شاید به همین دلیل باشد که شرکت بزرگی مثل گوگل از کارمندانش میخواهد که ۲۰ درصد از زمانشان را به انجام هر کار ابتکاری و خلاقانه که به ذهنشان میرسد اختصاص دهند. گوگل به خوبی درک کرده که برای به نتیجه رسیدن یک ایده باید مدت زمان زیادی بر روی آن کار بشود و این را پذیرفته که باید چنین زمانی را در اختیار تیم خلاق خودش قرار دهد.
یک کارآفرین که اصولاً فردی ریسک پذیر است، باید بتواند هوشیارانه قدم بردارد و اگر نیاز به کمک دیگران دارد، باید از آنها دعوت کند تا به او ملحق شوند.
یک کارآفرین باید بتواند تیم بسازد و همچنین تیم را هدایت کند.
ممکن است بتونیم تمام کارها را خودمان انجام بدهیم، اما تجربه نشان داده که برای موفق شدن باید خیلی از کارهایی که دیگران میتوانند انجام بدهند را به آنها واگذار کنیم.
مدیریت کارها و انجام بهینه و به موقع آنها از جمله مهارتهایی است که یک کارآفرین به آنها نیاز دارد. وگرنه در بسیاری موارد سرعت پیشرفت کار بسیار کند خواهد بود.
بله، در اختیار داشتن سرمایه نیز از دیگر اجزای فرآیند کارآفرینی است. یک کارآفرین باید قبل از دست به کار شدن بداند که به چقدر سرمایه نیاز دارد. این کار به ما کمک میکند که هزینهها را مدیریت کنیم و همچنین اگر به حضور یک سرمایه گذار نیاز داریم شروع به جستجو بکنیم.
کارآفرینهای زیادی را میشناسیم که ایدههای بی نظیری داشتند. اما به خاطر یک تخمین غیر واقع بینانه از بودجه مورد نیازشان، ناچار شدند میدان کارآفرینی را ترک کنند.
اما یک نکته مهم در جذب سرمایه وجود دارد که معمولاً کارآفرینها و همچنین سرمایه گذارها از آن غافل هستن:
سرمایه بیشتر الزاما باعث نمیشود که شما کار بهتری انجام بدهید. بلکه نتیجه آن میتواند این باشد که شما کار بیشتری انجام دهید.
بنابراین به شما توصیه میکنیم اگر ایده کارآفرینی شما نیاز به سرمایه دارد، به این مورد توجه زیادی داشته باشید. مبادا با در اختیار داشتن منابع مالی بیشتر، ابعاد ریسک کارتان را بزرگتر کنید.
استروالدر؛ الکساندر، پیگنیور؛ ایو، خلق مدل کسب و کار، ترجمه توکلی؛ غلامرضا، وطندوست؛ بابک، ساروقی؛ حسام الدین، توفیقی؛ بهامین، تهران، انتشارات آریاناقلم، ۱۳۹۷